Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wanneer betaal je zelf voor ziekenhuiszorg?

Heb je een zorgverzekering, dan kan je in ieder Nederlands ziekenhuis terecht voor zorg. Niet altijd krijg je alle behandelingen echter volledig vergoed. Dit hangt onder andere af van de afspraken die de zorgverzekeraar met het ziekenhuis heeft gemaakt. Ook is de zorgverzekering zelf bepalend. Hoe zit precies en wat is het risico voor jou?

Gecontracteerde zorg, zo worden de afspraken die zorgverzekeraars met ziekenhuizen maken ook wel genoemd. Deze afspraken gaan onder andere over het type zorg dat wordt verstrekt en de vergoeding die het ziekenhuis daarvoor ontvangt van de verzekeraar.

Zelf betalen bij een ziekenhuisbehandeling?

Als er sprake is van gecontracteerde zorg, dan is de kans groter dat alle behandelingen in het ziekenhuis volledig vergoed worden. Je hebt dan vrije zorgkeus en voor de hoogte van de dekking maakt het niet uit welke zorgverlener de zorg levert.

Vooral bij zogenaamde budgetpolissen stijgt het risico dat niet met alle ziekenhuizen afspraken gemaakt zijn. Je betaalt daar doorgaans een lagere premie voor per maand, maar besef wel dat dit komt omdat de vergoedingen beperkter zijn.

Wat betaal je dan zelf?

Het hangt af van de behandeling, het ziekenhuis en jouw verzekering of en wat je zelf betaalt. Het is gebruikelijk dat er een percentage van de totale kosten voor eigen rekening zijn. Verzekeraars moeten dit communiceren bij de voorwaarden van de verzekering.

Stel je ondergaat een behandeling aan je knie in een ziekenhuis waar geen gecontracteerde zorg geldt. Deze ingreep kost in totaal € 4.000. Jij betaalt in dat geval bijvoorbeeld 20 procent zelf, ofwel € 800. Aangezien operaties kostbaar zijn, kunnen de kosten hard oplopen.

Op = op

Het kan ook gebeuren dat de zorg is ‘uitverkocht’. Dat is het geval wanneer het aantal behandelingen hoger dreigt te worden dan de zorgverzekeraar heeft afgesproken met een ziekenhuis. De verzekeraar stopt dan de vergoedingen. Gelukkig komt dit tot nu toe weinig voor. Bovendien is het vooral een manier om opnieuw de onderhandeling te starten en merk jij daar niet direct iets van. In het ergste geval moet je uitwijken naar een ander ziekenhuis.

Deze ziekenhuiszorg betaal je niet zelf

Is er echt nood aan de man, dan hoef je je gelukkig niet druk te maken over afspraken tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. De onderstaande ziekenhuiszorg wordt altijd vergoed:

• Spoedeisende zorg
• Zorg na doorverwijzing van een specialist
• Verloskundige zorg
• Voortzetting van reeds lopende behandeling

Bij zorgverzekeringen is de maandelijkse premie niet het enige dat telt. Neem bij de keus ook de voorwaarden mee. Zo voorkom je dat je een overhaast besluit neemt waar je pas spijt van krijgt als je de zorg echt nodig hebt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poel Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie